Gezondheidscentrum Nieuw Plettenburgh

zorg centraal in de wijk

Gezondheidscentrum Nieuw Plettenburgh

zorg centraal in de wijk

facts

  • locatie Nieuw Hoograven, Utrecht
  • programma gezondheidscentrum: fysiotherapie, apotheek en huisartsen
  • ontwerp DO 2017
  • vermelding bouwteam Groothuis Bouwgroep, IA Groep en Van Dalen Installatietechniek

Door veranderingen in de zorg zal er naar verwachting in de toekomst meer (medische) diensten aangeboden gaan worden in de eerste lijn. Om hierop een goed antwoord te geven aan patiënten is samenwerking tussen de eerstelijns disciplines van groot belang. De nieuwbouw zal een weerspiegeling zijn van hoe de organisatie functioneert; in de wijk, laagdrempelig, korte lijnen en gemeenschappelijke verantwoordelijkheid.

De locatie is gelegen in Nieuw Hoograven, een werderopbouwwijk in Utrecht. Het compacte gebouw zal iets terug worden geplaatst op de kavel. Dit is typerend voor de gebouwen binnen het voorzieningencluster: de ruimte heeft rondom vrij spel en de gebouwen liggen terug van de rooilijn.

Uitgangspunt is een gebouw met een alzijdig karakter in harmonie met de omgeving en onderhoudsvrije gevel. Baksteenarchitectuur sluit hier mooi bij aan. Een materiaal dat door zijn textuur op verschillende afstanden communiceert, naarmate men het gebouw nadert krijgt het gebouw meer detail en daardoor gelaagdheid. Een gevel die eenheid, warmte en rust uitstraalt, maar ook herkenbaar als gezondheidsgebouw.

De entree is duidelijk herkenbaar met daarnaast de apotheek als winkelfunctie. De verschillende zorgfuncties zijn gelegen aan een centrale as, die ruim en licht is. De vides leggen verbindingen tussen de verschillende functies, zodat de zorg weer centraal bereikbaar is in de wijk.