Kamermuziekcentrum Papenpad

Muziek centraal in de monumentale schuurkerk

Kamermuziekcentrum Papenpad

Muziek centraal in de monumentale schuurkerk

facts

  • locatie Papenpad, Zaandam
  • programma Kamermuziekcentrum met logies
  • oorspronkelijke functie Katholieke schuurkerk
  • oppervlakte 350 m2 kerk en 325 m2 pastorie
  • opdrachtgever Stichting Muziekhaven
  • monumentenstatus Rijksmonument
  • website Bezoek de website

In Zaandam op het Papenpad staat de oud-katholieke Maria Magdalena kerk. Het is een schuurkerk gebouwd in 1695 en gerestaureerd met uitbreiding van pastorie in 1927. In 1969 is de Maria Magdalena kerk benoemd tot rijksmonument. Het is een verborgen juweeltje. Het interieur van de oud-katholieke schuurkerk is uitbundiger dan dat van de Doopsgezinden schuurkerken elders in Zaanstad.

In 2019 is de schuilkerk aangekocht door stichting MuziekHaven. Het initiatief om er een kamermuziekcentrum van te maken is afkomstig van het violistenechtpaar Mathieu van Bellen en Maria Milstein. Het moet een plek worden waar musici kunnen repeteren en concerten kunnen geven. Stichting MuziekHaven is zeer enthousiast over de bijzondere akoestiek van het pand, welke zich goed leent voor kamermuziek. Ook de drie verdiepingen tellende pastorie en de grote tuin zorgen voor een mooie thuisbasis voor de musici.

Om het kamermuziekcentrum goed te laten functioneren, zijn er aanpassingen aan het gebouw nodig. Deze aanpassingen zullen buitenom worden aangebracht om zo de unieke sfeer van het interieur in tact te laten. Er zal een funderingsherstel plaatsvinden en de voorzieningen, het sanitair en de geluidsisolerende functie worden verbeterd. Na restauratie blijft er een uniek gebouw over dat een nieuwe functie gevonden heeft.