Kindcentrum de Berk

Een compact gebouw dat communiceert met de buurt.

Kindcentrum de Berk

Een compact gebouw dat communiceert met de buurt.

facts

  • locatie Kaatsheuvel
  • programma Kindcentrum de Berk met basisonderwijs en peuterspeelzaal
  • opdrachtgever Stichting Maatschappelijk Vastgoed
  • oppervlakte 1700 m2
  • ontwerp VO

Kindcentrum De Berk wordt gebouwd in het westen van Kaatsheuvel midden in een woonwijk. Het is een geborgen, uitnodigend, warm en kindvriendelijk gebouw. Passend in zijn omgeving door de overeenkomsten in de architectuur. De kavel wordt aan alle zijden ontsloten door wegen, wat de doorstroming van het verkeer tijdens piekmomenten bevordert. In de voortuin is plaats gemaakt voor Kiss & Ride parkeren met een groen karakter.

Het is een alzijdig en compact gebouw dat in lijn gezet is met de bebouwing aan de Berndijksestraat. Het uitstekende volume richting het schoolplein in combinatie met de grote trap draagt bij aan het informele karakter van de school. De plek is volledig omringd door groen, wat niet enkel voor een rustgevend uitzicht zorgt vanuit de klaslokalen. De zachte overgangen met het groen vangen de schaalsprong van de woningen naar de bouwmassa van de school op. Het groen contrasteert mooi met de warme kleur van de baksteen, waardoor ze elkaar versterken.

De wijk wordt gekenmerkt door de baksteenarchitectuur, welke is doorgezet in de gevel van KC De Berk. De kaders in de gevel van metselwerk refereren aan de kaders van de individuele woningbouw in een rij. Hierin zijn verspringende kaders te zien, die de verschillende klaslokalen in de gevel benadrukken. De holletjes in de stenen binnen het kader doen mee aan het spel van schaduw en textuur.