identiteit

verkennen van de identiteit van een plek

identiteit

verkennen van de identiteit van een plek

facts

  • locatie steden en wijken
  • opgave onderzoek naar de identiteit
  • jaar 2008-heden
  • publicatie Nanine Carree, Street corners, place of interaction an identification, B-nieuws 11, 14 april 2008, TU Delft
  • website Bezoek de website

Elk stukje stad heeft zijn eigen identiteit. Soms ligt deze duidelijk op het oppervlak een andere keer is zij bedekt onder een dikke laag stof. Valt identiteit te meten? Voor een parkanalyse in Rotterdam heeft Nanine Carree ism Anouk Distelbrink een methode bedacht hoe deze identiteit te meten is. Waarin is het park uniek? Welke functionele, culturele, histo­rische en fysieke elementen maken het park aantrekkelijk?

Het zijn de mensen zelf die identiteit toekennen aan een plek en ontwerpaspecten kunnen daar aan bijdragen. Een belangrijk punt hierin is de straathoek, een plek waar verschillende stromen samenkomen. Denk aan Barcelona in Eixample waar door de afgeschuinde hoeken kleine pleinen ontstaan, waar mensen elkaar treffen. In de publicatie “streetcorners a place of interaction and identity” is te lezen hoe de straathoek stedenbouwkundige en architectonisch bijdraagt aan de identiteit van de stad.