Overtoom Westzaan

duurzaam wonen langs de dijk

Overtoom Westzaan

duurzaam wonen langs de dijk

facts

  • locatie overtoom, Westzaan
  • opgave woonwijk
  • opdrachtgever lexion Venue
  • jaar 2007

Het plangebied ligt in het buitendijks gebied aan de Westzaner Overtoom, tussen de dijk en de Veldweg. Het is een langgerekt land in een boemerangvorm en vormt de overgang van het dorp naar het open landschap. In de huidige situatie bevinden zich in het gebied de uitgaansgelegenheid Lexion met parkeergelegenheid en een weiland voor de agrarische sector. In het nieuwe plan komen woningen met eventueel arbeidsplaatsen met een bebouwingsdichtheid van 10-30 woningen per ha.

Het gebied vraagt om een open verkaveling, evenwijdig aan de dijk, zodat de kleinschaligheid en vrije doorzichten gewaarborgd kunnen worden. De wijk bevat drie woningclusters die worden ontsloten via de Veldweg.

De bebouwing zal een groene uitstraling hebben. Het materiaalgebruik van de bebouwing dient aan te sluiten bij het dorpse karakter van het lint. Hout in afwisseling met steen en een verfijnde detaillering. De hoogte van de dijk van 3 à 4 meter, nodigt wel uit om op niveau te wonen door de woningen op te tillen. Deze woningen zullen voldoen aan een goede energiebalans die gebruik maken van grondstoffen welke het milieu zo min mogelijk belasten.