Houthavenkade

de baai van Zaandam

Houthavenkade

de baai van Zaandam

De houthavenkade verandert in dit schetsplan van een “achterkant” van het centrum van Zaandam, naar een voorkant die gezien mag worden. Met een eigen studie wil Carree Architecten de kwaliteiten van Houthavenkade onder de aandacht brengen en de ontwikkeling ervan stimuleren.Het uitgangspunt is om door middel van programmering en hoogstedelijke uitstraling, de baai weer te laten stralen. Aan de kade, gelegen in de zon, is er plek voor recreatieve functies, als horeca, leisure en een hotel. Een omarming voor de bezoeker vanaf het water (de watertaxi, het Zaaneiland).

Een landmark in de zuidelijke punt vormt de entree van Zaandam, voor de automobilisten die via de Den Uylbrug en de Provinciale weg Zaandam binnenrijden. Het water wordt teruggebracht, zodat de sfeer van scheeps- werven weer terugkomt. Zowel visueel als functioneel wordt er aansluiting gezocht met de omliggende gebieden. Vanuit het gehele plangebied is de Zaan voelbaar. De zichtlijn door het gebied zorgt ervoor dat de Provinciale weg een relatie behoudt met de Zaan.

De Houthavenkade wordt een koppelstuk tussen Inverdan en Zuiderhout met een sterk eigen karakter georiënteerd op zijn geschiedenis en ligging aan de Zaan.